Karpaltunnelsyndrom

Budolfi Privathospital står klar til at hjælpe dig

Karpaltunnelsyndrom - snurren i fingrene

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand, hvor følenerverne til fingrene bliver irriteret og giver snurren i fingrene og smerter ud i hånden især om natten.

Langs armen løber der en stor nerve, som forgrener sig ud i hånden, hvor den giver følesans til tommelfinger, pegefinger, langfinger og halvdelen af ringfingeren.

Ved håndleddet passerer denne nerve sammen med senerne gennem en snæver, uelastisk kanal, hvor der på den ene side er håndrodsknogler og på den anden et tykt og fast bindevæv. Hævelser af bindevævet omkring senerne medfører, at nerven klemmes i kanalen. Denne tilstand kaldes for karpaltunnelsyndrom.

Årsager til karpaltunnelsyndrom

Tilstanden er meget almindelig, men optræder hyppigst hos gravide eller midaldrende kvinder. Dette skyldes formodentlig ændring i hormonbalancen, der medfører væskeansamling i håndleddene og hævelse i det omgivende væv. Karpaltunnelsyndrom ses også i forbindelse med gentagen belastning af håndleddene som fx i ketchersport og styrketræning eller ved visse former for ensidigt arbejde.

Symptomer på karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom giver føleforstyrrelse i fingrene og smerter, der forplanter sig op gennem armen, når man bøjer håndleddet. Smerten er oftest værst om natten, hvor patienterne oplever det som en søvnforstyrrende snurren i fingrene, men de har også ofte besvær med at udføre en lang række dagligdags funktioner med hånden.

Behandling af karpaltunnelsyndrom

Behandlingsmulighederne er flere. Du skal altid være opmærksom på, om du kan finde den udløsende årsagen til problemet. Du kan muligvis ændre noget omkring dit arbejde: hjælpemidler, arbejdsstilling, jobskifte etc.

I mange tilfælde går lidelsen over af sig selv. Derfor bør man i starten være tålmodig inden man skrider til operation.

Behandling med en støttende skinne om natten kan hjælpe i nogle tilfælde. En anden metode er at mindske væskeansamlingen i håndleddene ved brud af et vanddrivende middel. Endelig kan en blokade med binyrebarkhormon give forbigående eller varig lindring hos en del patienter.

Hvis symptomerne varer ved i mere end 3 måneder, kan en operation for karpaltunnelsyndrom være aktuel. Ved operationen fritlægges nerven ved håndleddet for at give bedre plads. Indgrebet foretages i lokalbedøvelse gennem en ca. 2 cm lang åbning over håndleddet. Ved operationen spaltes senebåndet på undersiden af håndleddet, så nerven ikke længere er afklemt.

Ledbåndet vil vokse sammen igen, så tunnelen meget sjældent forsnævres igen.

Smerterne vil ofte forsvinde hurtigt mens føleforstyrrelserne typisk aftager langsommere over en periode på 2 – 4 måneder. Kraften i hånden kan være nedsat og vil genvindes inden for ca. 6 måneder. Det er vigtigt, at du skåner selve såret/arret ved håndleddet og undgår direkte tryk herpå inden for de første 3 måneder.

Kontakt os for yderligere information på tlf. 70 11 11 66

Vi sidder klar til at hjælpe dig.