Fod- og ankelkirurgi

Værn om dit velvære –  det gør vi

Vores mål er at du får den bedst tænkelige individuelt tilpassede behandling til lige din problemstilling.

Fod- og ankelkirurgi på Budolfi Privathospital

På Budolfi Privathospital behandler vi alle tilstande og sygdomme i fod og ankel.

Vi er en gruppe specialister, der udelukkende arbejder med fod- og ankelsygdomme samt deres behandling. Vi arbejder tværfagligt, hvilket betyder, at både læger og fysioterapeuter samarbejder om at give dig den bedste behandling – uanset om det drejer sig om kirurgi, træning eller indlæg.

Høj faglighed er en forudsætning for en tryg og god behandling og er derfor centralt i vores tilbud til dig. Hos os er du kun i hænderne på speciallæger og fysioterapeuter med mange års erfaring inden for området.

Hvad er en nedgroet negl?
En nedgroet negl er en tilstand, hvor neglekanterne trykker sig ned i den underliggende hud, hvilket typisk forårsager smerte. En nedgroet negl kan føre til dannelse af hård hud, ligtorne, sår og infektioner. Det er hyppigst storetåneglen, der rammes.

Hvad er årsagen til en nedgroet negl?
Den hyppigste årsag til en nedgroet negl er brug af forkert fodtøj og/eller forkert klipning af neglene. Det kan også skyldes skader på neglen, som gør, at den vokser forkert.

Hvordan behandles en nedgroet negl?
De fleste nedgroede negle kan behandles med en lille bøjle og/eller ved korrekt klipning og ændring af fodtøj. Den kirurgiske behandling består i at fjerne den del af neglen, der vokser ned i den underliggende hud. Dette foregår typisk under lokalbedøvelse.

Hvad er en hammertå?
En hammertå kan opstå på alle tæer, men den er sjælden på storetåen. Det er en fejlstilling i det midterste led mellem de små tåknogler, der får tåen til at stå bøjet. En hammertå kan ofte give gener i form af smerter, især når man bruger sko med hårdt overlæder.

Hvad er årsagen til en hammertå?
Fejlstillingen af tåen skyldes, at tåens ledbånd og sener trækker sig sammen og dermed bøjer det midterste led. Det er en tilstand, der er hyppig blandt ældre, og den rammer især kvinder. Det ses ofte ved forfodsnedfald, men kan også skyldes andre sygdomme og tilstande.

Hvordan behandles en hammertå?
Langt de fleste hammertæer kan behandles med øvelser, ordentligt fodtøj med plads til tæerne og indlæg. Man kan både benytte standardindlæg og specialfremstillede indlæg. Det kan nogle gange være nødvendigt at operere, hvorved man retter tåen ud og gør den stiv.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er en skæv storetå med knyst?
En skæv storetå med knystdannelse er en tilstand, hvor mellemfodsknoglen flytter sig udad, og der dannes en knyst ved leddet. Dette får storetåen til at pege ind mod de andre tæer. Tilstanden giver ofte anledning til smerter, og der kan opstå sår. Med tiden ses der ofte slidgigt i leddet mellem storetåen og mellemfodsknoglen.

Hvad er årsagen til en skæv storetå med knyst?
Årsagen er ofte forkert fodtøj, men en stor del af tilfældene kan også være arveligt betinget. En anden væsentlig årsag er alder, som kan medføre forlængelse af sener og ledbånd, hvilket tillader forskydning af mellemfodsknoglen. Tilstanden rammer hyppigst kvinder.

Hvordan behandles en skæv storetå med knyst?
I mange tilfælde kan tilstanden behandles med brug af fornuftigt fodtøj og indlæg. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt med en operation, hvor tåen og mellemfoden rettes op. Der findes flere forskellige operationstyper, som skal tilpasses individuelt til den enkelte patient.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er slidgigt i storetåen?
Slidgigt er den hyppigste form for gigt og er en fremadskridende proces, der langsomt destruerer leddet. Dette medfører ofte smerter, nedsat bevægelighed og eventuelt fejlstilling af leddet. Slidgigt i storetåen er en hyppig sygdom.

Hvad er årsagen til slidgigt i storetåen?
Vi ved ikke altid, hvorfor slidgigt optræder, men vi ved, at visse ting kan øge risikoen. Et brud, der involverer leddet, kan således øge denne risiko. Det samme gælder visse sygdomme, som eksempelvis urinsyregigt.

Hvordan behandles slidgigt i storetåen?
I mange tilfælde kan tilstanden behandles med brug af fornuftigt fodtøj og indlæg. Alternativt kan der nogle gange behandles med blokader. I de tilfælde, hvor det er nødvendigt at operere, vil kirurgen tale med dig om de forskellige typer af operationer, så I sammen kan vælge den, der passer bedst til dig.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er slidgigt i mellem- og bagfod?
Slidgigt er den hyppigste form for gigt og er en fremadskridende proces, der langsomt destruerer leddet. Dette medfører ofte smerter, nedsat bevægelighed og eventuelt fejlstilling af leddet. Resultatet er typisk en nedsat gangdistance.

Hvad er årsagen til slidgigt i mellem- og bagfod?
Vi ved ikke altid, hvorfor slidgigt optræder, men vi ved, at visse faktorer kan øge risikoen. Et brud, der involverer leddet, kan således øge denne risiko. Det samme gælder visse sygdomme, som eksempelvis urinsyregigt.

Hvordan behandles slidgigt i mellem- og bagfod?
I mange tilfælde kan tilstanden behandles med brug af fornuftigt fodtøj og indlæg. I andre tilfælde kan speciallægen rådgive om særligt fodtøj, som kan bevilges via serviceloven ved en henvisning fra en speciallæge. I de tilfælde, hvor det er nødvendigt at operere, vil kirurgen tale med dig om de forskellige typer af operationer, så I sammen kan vælge den, der passer bedst til dig.

Slidgigt i mellem- og bagfod er ofte forbundet med mange smerter, specielt ved belastning. Slidgigten kan også forårsage fejlstilling af foden.

Ofte vil en sål samt det rette fodtøj kunne afhjælpe smerterne, så kirurgi kan undgås eller udsættes.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er smerter i forfoden?
Smerter i forfoden, også kaldet metatarsalgi, er den næsthyppigste årsag til smerter i foden. Smerterne forværres ofte ved belastning som gang, løb og hop, men der kan også optræde uro i forfoden i hvile.

Hvad er årsagen til smerter i forfoden?
Med alderen bliver ledbånd og muskler i foden svagere, hvilket kan få foden til at “falde sammen,” en tilstand kaldet nedsunken forfod. Dette betyder, at knogleenderne kommer tættere på huden. Samtidig forsvinder fedtpuden, der beskytter knoglerne, hvilket øger trykket og kan resultere i hård hud på forfoden. Denne tilstand vil ofte føre til smerter over tid.

Smerter i forfoden kan i få tilfælde skyldes andre problemstillinger, såsom træthedsbrud, slidgigt, Mortons neurom eller skæv storetå, og kræver derfor en grundig undersøgelse af en fagperson.

Hvordan behandles smerter i forfoden?
Lette smerter i forfoden kan ofte behandles med en “forfodspelotte,” et mindre indlæg, der placeres lige bag ved ledhovederne. Sværere tilfælde kan have behov for en specialfremstillet sål.

Træning af din forfod vil altid blive tilrådet.

I sjældne tilfælde kan der være indikation for operation, men dette vil ofte kun være nødvendigt, hvis du har en af de problematikker, som er nævnt ovenfor.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er Mortons neurom?
Mortons neurom er en fortykkelse eller knudedannelse i det væv, som omgiver de nerver, der løber ud til tæerne. Nerverne passerer mellem fodrodsknoglerne.

Smerterne er ofte af brændende karakter og mærkes både i forfoden og de nærliggende tæer. Smerterne kan stråle ind mod hælen.

Smerterne mærkes ved belastning og specielt i spidse sko, og kan senere blive konstant, hvilket betyder, at den også kan være til stede i hvile.

Hvad er årsagen til Mortons neurom?
Mortons neurom opstår, når vævet omkring nerverne bliver irriteret og fortykket efter længere tids belastning, for eksempel ved nedsunken forfod eller brug af smalle sko.

Hvordan behandles Mortons neurom?
Først vil man forsøge at behandle tilstanden konservativt med indlæg, hvor en forfodspelotte vil være første trin. Ofte har patienten også brug for støtte i svangen, og i så fald vil en hel sål være løsningen.

Træning af forfoden vil altid blive tilrådet.

Hvis ovenstående ikke har den ønskede effekt, kan man forsøge med en blokade.

Operation kan komme på tale, hvis den konservative behandling ikke giver tilstrækkelig lindring.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er hulfod?
Hulfod (pes cavus) er en fod med en høj svang, hvor foden ofte er meget rigid og stiv. Knoglerne mangler den eftergivelighed, som er nødvendig. Dette medfører, at mellemfoden ikke opnår den ønskede stødabsorption og mobilitet, hvilket er vigtigt ved stående stilling, gang og løb.

Hvad er årsagen til hulfod?
Hulfod er en medfødt tilstand og er ofte arvelig. Det indebærer en unormalt høj svang og stejle mellemfodsknogler.

Problemer med en hulfod opstår dog ofte først senere i livet, når foden har været udsat for belastning over tid. En hulfod vil belaste både forfod, mellemfod og bagfod uhensigtsmæssigt og kan forårsage smerter i alle tre områder.

Hvordan behandles hulfod?
Hulfod vil i første omgang blive behandlet konservativt med såler, fysioterapi og valg af rette sko.

Operation kan muligvis tilbydes, hvis konservativ behandling ikke har haft den ønskede effekt.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er kuskefod?
Kuskefod er en fortykkelse af svangens seneplade, og du kan ofte mærke en eller flere knuder i din svangsene.

Det kan gøre ondt, når du belaster foden, da knuden eller knuderne kan være ømme at gå på.

Lidelsen er ganske ufarlig, men kan være voldsomt generende.

Hvad er årsagen til kuskefod?
Årsagen til lidelsen er uklar, men man mener, at den kan være arveligt betinget.

Faktorer som rygning, alkohol og diabetes har vist sig at have betydning for udviklingen af lidelsen.

Lidelsen rammer oftest voksne mænd.

Hvordan behandles kuskefod?
Kuskefod behandles primært med såler, der skaber plads til de knuder, du har i svangen. Dette betyder, at trykket ikke længere ligger på knuderne, og de derved aflastes.

Kuskefod kan behandles operativt, hvis såler ikke har haft den ønskede effekt. Her vil man fjerne knuderne i senepladen.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er platfod?
Platfod (pes planus) er en tilstand, hvor svangbuen er helt eller delvist udslettet. Forfoden drejer udad, og fodens udvendige fodrand stikker længere ud end din ankelkno.

Platfod inddeles i erhvervet platfod og stiv platfod. Langt de fleste har en erhvervet platfod, mens den stive platfod oftest er medfødt.

Smerterne vil i starten være igangsætningssmerter, som forsvinder, når du er varm, men de kan vende tilbage efter længere tids belastning. Over tid kan smerterne blive mere konstante.

Hvad er årsagen til platfod?
Den erhvervede platfod skyldes hos de fleste en dysfunktion af senen på indvendig side af foden, kaldet tibialis posterior. Tibialis posterior har til opgave at stabilisere fodbuen og sikre den rette mobilitet. Hvis der er en dysfunktion i senen, kan den ikke opretholde svangen, og foden bliver platfodet. Tilstanden kan føre til smerter og forkert stilling i hæl og fod.

I den stive platfod er knoglestrukturen, modsat hulfod, låst i en sammenfaldet stilling. Det betyder, at foden ikke har den ønskede stødabsorbering, balance og mobilitet.

Hvordan behandles platfod?
Behandlingen vil i første omgang være konservativ med såler og fysioterapi. Du skal stoppe med den aktivitet, der provokerer din smerte, og i stedet ændre dit aktivitetsniveau. Det kan for eksempel være at stoppe løbetræning og i stedet begynde at cykle.

I nogle tilfælde kan en korrigerende operation af foden eller en stivgørende operation være nødvendig.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er hælspore?
Svangsenen, også kaldet plantarfascien, er en bindevævsplade på undersiden af foden. Den har udspring fra forkanten af hælbenet og spreder sig som en vifte frem til tæerne. Svangsenen hjælper med at absorbere stød under gang og løb og er afgørende for fodens afsæt ved bevægelse.

Hvad er årsagen til hælspore?
Smerter i svangsenen (plantar fascien) opstår som følge af gentagen overbelastning over tid. Dette kan føre til inflammation i senen, hvilket giver smerter.

Symptomerne vil ofte være igangsætningssmerter, som lindres en smule, når senen er blevet varmet op. Ved længere tids belastning kan smerterne dog vende tilbage, selvom senen er varm. Nogle vil også opleve smerte eller uro i hvile.

Hvordan behandles hælspore?
Senevæv er en af de vævstyper i kroppen, der tager længst tid om at hele. Dette betyder, at helingsprocessen kan være langsommelig og smertefuld, men prognosen er dog god.

Lidelsen behandles først og fremmest konservativt med fysioterapi, stødabsorberende indlæg og, hvis nødvendigt, korrektion af foden med en specialtilpasset sål.

Blokader med binyrebarkhormon kan også forsøges.

I sjældne tilfælde kan operation være nødvendigt.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er seneknude?
En seneknude, også kaldet et ganglie, er en lille væskefyldt cyste, der udspringer fra en seneskede eller ledkapslen. Selvom cysten er ufarlig, kan den være generende. Ganglier ses oftest på fodryggen.

Hvad er årsagen til seneknude?
Indersiden af vores ledkapsel har en tynd hinde, der danner ledvæske. Ved overbelastning eller beskadigelse af leddet kan der opstå øget produktion af ledvæske, hvilket kan føre til en udposning gennem ledkapslen, kendt som et ganglie. Ganglier kan også opstå fra en seneskede.

Hvordan behandles seneknude?
Seneknuder forsvinder ofte af sig selv, og derfor anbefales det at afvente og se tiden an. Hvis knuden ikke forsvinder, kan den fjernes kirurgisk, men der er en risiko for, at den kan vende tilbage.

Hvad er akilleseneskader?
Akilleseneproblematikker inddeles i den akutte skade og overbelastningsskaden. 

Den akutte skade: 

  • Fuld akillesseneruptur sker oftes ved ketchersport og fodbold. Her vil man ofte operere idrætsudøvere der træner på højt niveau og andre vil behandles med støvle, hvor foden står i spidsfod. 
  • Delvis ruptur af akillessene behandles med støvle, hvor foden står i spidsfod. 
  • Fibersprængning eller “tennis leg” behandles med aflastning og vurderes ud fra skadens størrelse og beliggenhed. 

Overbelastningsskader: 

  • Overbelastning af selve akillessenen.  
  • Overbelastning af slimsækken 
  • Udvækst på din knogle hvor akillessenen hæfter. 

Hvad er årsagen til akilleseneskader?
Overbelastningsskader skyldes en vedvarende overbelastning af vævet. Akillessenen belastes med meget løb og hop eller ved fejlstilling i foden. Slimsækken provokeres ofte ved mange belastninger, hvor du f.eks. hænger med din fod på en stige eller sidder meget i hugsiddende. 

Din knogle kan begynde at danne brusk og ny knogle ved gentagne belastning af akillessenens hæfte på hælen. Dette kan ses på røntgenbilleder.

Man skal derudover være opmærksom på andre lidelser som kan have betydning for smerter i din akillessene, så som gigtsygdomme, urinsyregigt og forhøjet kolesterol i blodet. 

Hvordan behandles akilleseneskader?
Problemer med akillessenen behandles i første omgang konservativt med fysioterapi, opretning af evt. fejlstillinger i fod med indlæg og aflastning. 

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at operere, hvor man fjerner den ekstra knogle som er dannet. 

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Hvad er ledbåndsskader?
Ledbåndsskader opstår, når ledbåndene på ydersiden af foden beskadiges eller rives over som følge af en vridning af foden indad. Dette kaldes en ankeldistorsion og er en af de mest almindelige ankelskader.

Hvis du vrider om gentagne gange, kan du til sidst føle at foden er løs og ustabil.   

Symptomerne omfatter ofte hævelse og smerte på ydersiden af foden. Generne kan vedvare i op til et halvt år eller længere efter den sidste vridning.

Hvad årsagen til ledbåndsskader?
Mange sportsgrene stiller høje krav til retningsskift og du udfordrer foden stabilitet. Har du først vredet om en gang, er du i højere risiko for at gøre det igen.

Hvordan behandles ledbåndsskader
De fleste ankeldistorsioner kan undgås med træning, hvor der er fokus på styrke og stabilitetstræning.  

Vi vil også anbefale en ankelstabiliserende bandage. 

I få tilfælde vil du stadig opleve en ustabil fod samt gentagne distorsioner, trods den rette træning. Her kan operation være en løsning. Ledbåndene vil blive sat fast igen og evt. forstærkes de af andet senevæv.

Hvad er fodboldankel?
Fodboldankel er en overbelastningsskade, der ofte rammer fodboldspillere, men kan også påvirke andre idrætsudøvere.

Du vil ofte opleve smerter foran i ankelleddet, især når foden er i yderstillinger. Din fod kan også hæve op, og smerterne kan i nogle tilfælde være til stede, selv når du er i hvile. Kliklyde fra leddet kan høres, når foden bevæges i yderstillinger.

Foden udsættes for gentagne kraftige strækninger, for eksempel når du sparker til en bold eller rammer jorden med foden.

Hvad er årsagen til fodboldankel?
Fodboldankel opstår, når anklen gentagne gange bøjes, som når du sparker til en bold eller støder foden i jorden. Dette kan forårsage små rifter på forsiden af anklen, hvilket kan føre til betændelse. Over tid dannes der arvæv, som kan skabe en afklemning af den forreste del af anklen. I nogle tilfælde kan der dannes et lille knogleudvækst (næb), der også kan blive klemt.

Hvordan behandles fodboldankel?
Ved akutte smerter og hævelse skal du følge RICEM-principperne:

  • Rest: Aflast foden i 14 dage.
  • Ice: Påfør is for at reducere hævelse.
  • Compression: Brug komprimerende bandager.
  • Elevation: Hold foden hævet for at mindske hævelse.
  • Medication: Overvej smertestillende medicin, som anbefalet af din læge.

Brug indlæg, der løfter hælen, og fysioterapi med øvelser og tapening kan også være nyttige.

Hvis konservative behandlinger ikke giver den ønskede effekt, kan en blokade overvejes for at lindre smerter.

Hvis ovenstående ingen effekt har, vil man overveje om kirugi kan afhjælpe dine problemer. Her vil formålet være at fjerne det væv der sidder i klemme, så du opnår fri bevægelighed igen.

Hvad er smerter og aflåsning?
Smerter og aflåsning af din ankel refererer til en skade, hvor væv kommer i klemme i ankelleddet. Dette kan skyldes skader på brusken, en fortykket slimhindefold eller ledbåndsvæv, som kan medføre, at leddet låser sig.

Hvad årsagen til smerter og aflåsning?

Skaden opstår ofte som følge af et traume, hvor bruskvævet bliver beskadiget og der eventuelt er slået et stykke løst (en “mus”). Skaden kan også have provokeret dit slimhindevæv eller ledbåndsvæv, så det kommer i klemme. 

Hvordan behandles smerter og aflåsning

Efter et traume eller vrid i foden vil det ofte tage op til 6 måneder at hele. I denne periode kan du opleve hævelse og smerte. Den primære behandling inkluderer aflastning samt fysioterapi med fokus på styrke, bevægelighed, koordination og stabilitet.

Hvis den konservative behandling ikke har effekt og du oplever gentagne aflåsninger, kan det være nødvendigt at rense leddet op.  

Hvad er seneskader?
Seneskader opdeles i akutte skader og overbelastningsskader.

En akut skade opstår ofte ved et traume eller vrid, hvor senen udsættes for et stort stræk. Dette kan medføre en fuldstændig eller delvis overrevet sene.

Overbelastningsskader opstår gradvist over tid som følge af gentagne belastninger eller forkert belastning af senen.

Hvad er årsagen til seneskader?
Ved overbelastningsskader kan årsagen være gentagne forkerte belastninger eller fejlstilling af din fod.

Ved den akutte skade, hvor senen er blevet udsat for pludselige stræk, vil senen ofte være helt eller delvist revet over.

Hvordan behandles seneskader?
Overbelastningsskader behandles primært konservativt med fysioterapi og korrigering af eventuelle fejlstillinger med såler. Operation overvejes kun i meget sjældne tilfælde.

Akutte skader vurderes ud fra skadens omfang, tidspunkt for skaden og hvilken sene der er påvirket. Operation kan være nødvendig for at reparere en fuldstændig eller delvis rupture.

Læs mere om specialfremstillede indlæg her.

Book en tid til forundersøgelse

Hvis du ønsker at booke en tid eller blot høre mere om dine muligheder ved en forundersøgelse, er du meget velkommen til at kontakte os.

Vi står klar til at hjælpe dig.