Vejledning

Nerveafkleming i nakken

Vejledning til patienter - operation for nerve-afklemning i nakken

Du er blevet tilbudt operation for nerveafklemning i nakken, på Budolfi Privathospital.

Nerverne i nakken kan være klemt på grund af en diskusprolaps, eller på grund af aldersbetingede forandringer (slidgigt), der har medført forsnævring omkring nerverne (stenose).

Den nærmere årsag til at dine nerver er klemt, bliver gennemgået og drøftet med dig, i forbindelse med din for-undersøgelse hos vores rygkirurg,

Symptomerne på klemte nerver i nakken er oftest smerter der stråler ud gennem den ene eller begge arme. Smerterne kan være ledsaget af snurren og prikken, eller nedsat følelse i armen. Hertil kan der være gener i form af smerter og stivhed i nakken.

Formålet med operationen er først og fremmest at lindre smerterne der stråler ned i din arm. Oftest vil den snurrende/prikkende følelse også blive afhjulpet, men det er ikke altid muligt at fjerne alle symptomerne ved operationen. Omkring 70-80% af de patienter vi opererer, opnår en betydelig bedring af smerterne i armen, samt bedre livskvalitet og færre begrænsninger af deres aktivitetsniveau.

Hos mange af vores patienter bedres symptomerne allerede et par dage eller få uger efter operationen, men hos nogle går der op til 2 år før du får fulde udbytte af operationen.

I nogle ganske få tilfælde har nerven været klemt så meget og så længe, at smerterne desværre fortsætter uforandret selv om fjernelsen af diskusprolapsen har været vellykket.

Selve operationen vil medføre midlertidigt ubehag fra operationssåret. Oftest er generne fra såret milde og kortvarige, af ugers varighed. Hos nogle få er tale om mere kraftige sårsmerter.

Er dit aktivitetsniveau forringet af armsmerterne, så er det også formålet, at du efter operationen skal kunne genoptage de aktiviteter armsmerterne har umuliggjort eller begrænset. Derfor skal du også forvente at vi opfordrer dig til at genoptage en normal og aktiv dagligdag efter operationen. Det betyder at vi gerne ser dig vende tilbage til dit arbejde, fritidsaktiviteter, huslige arbejdsopgaver, alt efter hvordan armsmerterne har begrænset din livsførelse.

Du skal være fastende, når du møder op til operationen. Derfor skal du følge disse retningslinier:

  • Grundet højere blødningstendens skal du ophøre med at tage fiskeolie og andre typer kosttilskud en uge før operationen.
  • Du må ikke spise 6 timer før operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter, spise pastiller, bolsjer eller tyggegummi.
  • Du må gerne drikke klare væsker dog maksimalt 2 glas, ind til 2 timer før du skal møde op hos os. Klare væsker omfatter vand, saftevand, te eller kaffe uden mælk.
  • For dit velbefindende anbefaler vi, at du drikker 2 små glas saftevand to timer før operationen. Herefter må du ikke spise eller drikke, før operationen er overstået.
  • Vi anbefaler rygeophør forud for din operation, af hensyn til bedøvelse og sårheling.
  • Du må ikke ryge på operationsdagen. Vi tilbyder dig nikotinplaster ved behov.

Der kan gælde særlige regler for dig, hvis du har diabetes, er overvægtig eller gravid, hvis du er i kronisk smertebehandling, eller hvis du har mange sure opstød. Narkoselægen gennemgår reglerne med dig inden operationen.

Tag et bad aftenen før eller om morgenen på operationsdagen. Vask dig grundigt med vand og sæbe. Vask dig særlig grundigt på halsen, hvor du skal opereres. Tag også renvasket tøj på. Undlad at smøre dig med fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere dig inden operationen. Disse forholdsregler er med til at mindske risikoen for en infektion.

Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen, beder vi dig gøre følgende:

  • Fjern al make-up og neglelak. Det er vigtigt, at vi kan iagttage din huds naturlige farver, imens du er under bedøvelse, samt når du er på vores opvågningsstue.
  • Fjern skægvækst og eventuel hårvækst på din hals.
  • Tag dine smykker, ringe og dit ur af inden operationen. Smykker er samlingssted for bakterier, og de vil øge risikoen for infektion.
  • Bruger du briller, høreapparat eller tandprotese, tager vi dem af dig lige inden vi bedøver dig.
  • Fjern dine kontaktlinser inden operationen. Det kan være en god ide at du medbringer dine briller, hvis du har svært ved at se uden linser.
  • Medbring en taske til opbevaring af dit eget tøj og ejendele.
  • Medbring et par sko eller sandaler, der er nemme at få på.
  • Medbring din egen hovedpude.
  • Du må gerne benytte din telefon, tablet/iPad eller lignende på opvågningsafsnittet.
  • Når du møder ind til operationen, bliver du taget imod af vores personale.
  • Narkoselægen snakker med dig om bedøvelsen, og vores sygeplejersker gennemgår dagens forløb med dig.

Herefter klæder du om til operationstøj.

Operationen varer 1-2 timer.  Under operationen er du fuldt bedøvet. Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Droppet bruges til at give dig væske og smertestillende medicin under bedøvelsen. Inden operationen har du talt med vores kirurg om hvad der skal foregå.

Selve operationen kan foregå på to forskellige måder. Oftest foretages operationen forfra gennem en ca. 4 cm bred åbning på højre side af din hals (figur 1). I nogle tilfælde foretages operationen bagfra, gennem dine nakkemuskler. Det er kirurgen der afgør den bedste metode i dit tilfælde. Under operationen holdes luftrør og spiserør lidt til side, så rygsøjlen blotlægges. Diskus, og dermed prolapsen, fjernes. Hvis det er knogle, der trykker på nerven og rygmarven, fjernes knoglestykket.

Under operationen fjernes hele den bruskskive (diskus) der klemmer på nerven til din arm. Er nerven klemt på grund af aldersbetinget forsnævring (slidgigt), kan der også være behov for at fjerne stykker af knogle og brusk, der trykker på nerven.

Der hvor din bruskskive er fjernet indsætter kirurgen enten en fast stivgørende klods af titanium, eller et kunstigt led af metal (figur 2).

Det er kirurgen der afgør om det er bedst at stivgøre dit led, eller at indsætte et kunstigt led. Denne beslutning beror på faglige overvejelser med udgangspunkt i MR-scanning, din alder, bevægeligheden i din nakke med mere. Beslutningen drøftes i forbindelse med din forundersøgelse og samtale med kirurgen, forud for operationen. Til sidst lægges et drænrør ind i operationsåbningen, inden kirurgen syr såret sammen og dækker med et plaster. Når du vågner efter operationen, vil du stadig have drænrøret siddende i operationssåret. Drænet fjernes af vores personale, inden du udskrives.

Du skal forvente at være indlagt hos os indtil dagen efter operationen. Vi regner med at kunne udskrive dig efter morgenmaden eller først på formiddagen, dagen efter operationen. Af hensyn til de andre patienter, er det ikke altid muligt at have pårørende på besøg i længere tid, på vores opvågningsafdeling.

  • Efter operationen opholder du dig på vores opvågningsafsnit. Her holder vores opvågningssygeplejersker øje med dig mens du vågner. Når du vågner, vil du være tilkoblet overvågningsudstyr.
  • Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan så hjælpe dig med smertestillende behandling.
  • Hvis du har kvalme, kan du få behandling mod det.
  • Hvis du oplever tiltagende hæshed eller du føler det bliver besværligt at trække vejret, skal du gøre vores personale opmærksom på det med det samme.
  • Indenfor nogle timer efter operationen vil vi gerne have dig ud af sengen, for at gå lidt omkring. Det er normalt at være svimmel efter operationen. Når du skal op at stå eller gå omkring de første gange, skal du have en fra vores personale ved din side. Vi vil gerne at du kommer op at stå og gå omkring flere gange om dagen, efter du er opereret.
  • Vores fysioterapeut har lavet et øvelsesprogram, som du finder bagerst i denne vejledning. Vi forventer at de fleste af vores patienter selv kan træne med øvelsesprogrammet, og at de selvstændigt kan genoptage vanlige hverdagsaktiviteter. Enkelte patienter kan have brug for individuel vejledning og øvelsesinstruktion hos fysioterapeut.

Forvent at blive udskrevet dagen efter du er blevet opereret. Du må ikke selv føre bil hjem, efter din operation. Vi anbefaler at du får en pårørende til at hente dig og køre dig hjem.

Find den mest behagelige siddestilling i bilen, eventuelt tilbagelænet med bilsædets ryglæn lagt bagover. Har du lang hjemtransport på over en time, kan du have behov for at komme ud af bilen undervejs at gå omkring.

Når du vågner efter operationen, er det normalt at have smerter, ømhed og stramhedsfornemmelse i og omkring operationsarret. Du kan også have kvalme på grund af bedøvelsen. Fortæl vores personale på opvågningsstuen hvordan du har det. Vi tilbyder dig smertestillende medicin, og vi beder dig om at fortælle vores personale, såfremt du føler behov for at få mere smertestillende. Det er normalt at være træt efter operationen. Respektér trætheden og få ekstra hvile og søvn i dagene efter operationen.

I løbet af 3-4 uger efter operationen vil smerterne, ømheden, hævelsen og stramhedsfornemmelse omkring operationsarret aftage. Brug smertestillende medicin til at lindre smerterne.

Efter operationen kan du opleve hæshed, synkebesvær og klumpfornemmelse i halsen.

Det bedste du kan gøre, er at genoptage dine normale daglige aktiviteter og dine motionsvaner gradvist.

  • Lad plasteret sidde på operationssåret i 24 timer efter operationen.
  • Herefter skal du kun sætte plaster på såret, hvis det siver med væske.
  • Du må tage brusebad 24 timer efter udskrivelsen.
  • Der benyttes selvopløselig tråd, som ikke skal fjernes. Trådene opløses af sig selv.
  • Hvis der sidder små strips under plasteret, skal du lade dem blive siddende ind til se selv falder af. Herefter kan du med fordel bruge englehud i de følgende 3 måneder, for at få det pænest mulige ar.
  • Vi fraråder direkte sollys på operationsarret i 12 måneder efter operationen. Anvend gerne solcreme med faktor 50, hvis du skal ud i stærkt sollys.
  • De første dage efter operationen kan du være træt og uoplagt. Giv dig selv lov til at hvile mere end vanligt, de første 3-4 dage efter operationen.
  • Vi anbefaler at du går igang med almindelige huslige dagligdags aktiviteter så snart du kan, efter operationen.
  • Du må meget gerne gå ture efter operationen.
  • Gentagne vrid og drejninger af hovedet, helt ud i yderstilling, skal du helst undgå de første 6 uger efter operationen.
  • I de første 6 uger efter operationen, anbefaler vi at du undgår løft eller bevægelser der medfører smerter.
  • Du må køre bil som chauffør 6 uger efter operationen, såfremt du er udtrappet af morfinpræparater (medicin med rød advarselstrekant).
  • Vi kan ikke anbefale at du får manipuleret nakken af fysioterapeut eller kiropraktor efter operationen, men du må gerne få behandling på muskulaturen.
  • Se også afsnittet om fritidsaktivitet og motion.

Varigheden af sygemelding er meget individuel, alt efter hvilken type job du har.

Du må vende tilbage til dit job, så snart du føler du kan klare det. Oftest kan vores patienter starte på job 4-6 uger efter operationen.

I flere tilfælde kan du med fordel genoptage dit arbejde ved at være deltids raskmeldt til at starte med. Eksempelvis kan du starte med at arbejde færre timer om dagen og/eller arbejde færre dage om ugen. Du kan optrappe til normal arbejdsmængde i løbet af nogle uger. Tal med din læge hvis du har brug for en længere sygemelding.

  • Under operationen kan der ske en skade på en nerve til stemmebåndene. Det kan medføre hæshed. Hos de fleste patienter svinder denne hæshed i løbet af nogle måneder, men hos nogle få vil hæsheden være permanent.
  • I meget sjældne tilfælde kan der ske en beskadigelse af den nerve der går ud i din arm, eller på rygmarven. Det vil medføre en lammelse af arme og ben.
  • Det første døgn efter operationen kan der dannes en blodansamling i operationssåret, og det er årsagen til at vi beholder dig indlagt ind til dagen efter. I meget sjældne tilfælde er det nødvendigt at åbne såret, for at udtømme blodansamlingen.
  • Efter operationen kan du opleve hæshed, ømhed og følelse af at have en klump i halsen. Dette er en naturlig følge efter operationen.
  • Der er en lille risiko for betændelse i operationssåret. Kontakt os såfremt der siver væske fra såret, hvis huden omkring såret smerter, er rødt, varmt eller hævet, samt hvis du får feber over 38 gr.
  • Det er helt normalt at være spændt i nakke- og skuldermusklerne, samt at føle ømhed eller smerter i nakken i op til 8 uger efter operationen. Det vil også være normalt at du fortsat mærker de udstrålende smerter og føleforstyrrelser i armen, men disse symptomer vil aftage gradvist i ugerne og månederne efter operationen.

I løbet af de første uger efter operationen skal operationsarret have tilpas ro til at heles, og den nerve, der har været klemt af diskusprolapsen, skal have mulighed for at komme sig.

Træningen i de første uger er derfor blid og har til formål at stimulere helingsprocessen.

Gå 2-4 korte ture om dagen. Start med helt korte ture på 5-10 minutter, og øg gradvist distancen i løbet af ugen.

Cirka fire til seks uger efter operationen har du en samtale med vores kirurg. Her har I mulighed for at drøfte forløbet af operationen, samt eventuelle spørgsmål du måtte have.

Såfremt du har nogen spørgsmål før eller efter operationen, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf 70 11 11 66.

Vi forventer at de fleste patienter gradvist vil være i stand til at genoptage en normal aktiv hverdag, arbejde og fritidsaktiviteteter, i løbet af nogle uger til måneder efter operationen. Vi forventer at de fleste patienter selv klarer genoptræningen, ved hjælp af de enkle øvelser du finder i denne brochure. Har du brug for mere individuel hjælp og vejledning, står vi til din rådighed, ligesom vi i de fleste tilfælde kan henvise dig til genoptræning i din hjemkommune (genoptræningsplan).

Efter operationen anbefaler vi at du genoptager huslige gøremål som rengøring af hjemmet, vaske op, lave mad o.s.v. Ligeså anbefales det at du finder er god motionsform, som kan fortsætte med på lang sigt, eks. cykling, gåture, holdtræning, gymnastik og lignende.

Husk at en vigtig del af din genoptræning er, at du gradvist genoptager flere og flere af dine daglige gøremål og aktiviteter.

Vi anbefaler at du bevæger dit hovede og din nakke normalt efter operationen. De første 6 uger anbefaler vi dog at du ikke vrider eller bøjer din nakke til yderstilling hyppigt og gentagne gange i løbet af dagen.

  • Hvad angår tilbagevenden til fritidsaktiviteter og sport, er det vanskeligt at give en generel vejledning der er dækkende for alle vores patienter. Snak med vores fysioterapeut i forbindelse med din indlæggelse, eller kontakt os bagefter, hvis du har brug for vejledning.
  • Generelt anbefaler vi at du går roligt og forsigtigt i gang med dine vanlige fritidsaktiviteter og sport, efter operationen. Start ud på et lidt lavere niveau end du er vant til, ligesom man ville gøre efter enhver anden sportsskade. Optrap intensiteten og omfanget af din fritidsaktivitet gradvist.
  • Vi anbefaler at du starter på et niveau som ikke medfører smerter i nakke eller arm, og at optrapningen af din fritidsaktivitet ikke er så heftig at du får mere ondt.
  • Genoptager du fritidsaktivitet og sport for hurtigt eller for heftigt efter operationen, kan smerter i nakke og arm blusse kraftigt op, og det kan tage lang tid for disse smerter at falde til ro igen.
  • Vi har fuld forståelse for at du gerne vil i gang med at leve et aktivt liv igen, efter operationen, men vi anbefaler at du “skynder dig langsomt” med at komme i gang.

Du må gerne løbe og jogge efter operationen. Vi anbefaler helt klart at du først genoptager løbetræning, når du er i stand til at gå længere ture på 3-5 km, uden at dine smerter tiltager. Start med korte løbeture, hvor du veksler mellem at gå og at løbe. Over flere uger kan du gradvist løbe mere af turen, og gå mindre. Spørg vores fysioterapeut til råds, hvis du er i tvivl om hvor hurtigt du kan gå i gang.

Du må cykle på kondicykel umiddelbart efter operationen, men sørg for at sidde med lodret overkrop, for at have den mest behagelig stilling i nakken, til at starte med. Vi anbefaler at du venter 6 uger efter operationen, med at begynde at cykle på en almindelig cykel ude i trafikken. Dels kan en aerodynamisk siddestilling på cyklen kræve at du bøjer nakken langt bagover, for at se frem på vejen foran dig. Ligeså vil cykling kræve at du ofte skal dreje nakken langt til siderne, for at orientere dig. Disse bevægelser kan være smertefulde og uhensigtsmæssige i de første uger efter operationen.

Vær forsigtig de første 6 måneder efter operationen. Kontaktsport i form af boldspil kan du gå i gang med når du er kommet godt i gang med andre daglige opgaver. Sørg for at være trænet og i form til at gå i gang med boldspil. Kampsport hvor du bliver udsat for at nogen hiver eller vrider i din nakke, kan vi ikke anbefale efter operationen.

Vent 6 uger med at genoptage styrketræning med vægte og maskiner i et træningscenter. Når du går i gang med styrketræning i et træningscenter, så start med færre gentagelser og mindre vægtmodstand end du er vant til. Genopbyg din styrke trinvist over nogle uger og måneder.

Du må gå i svømmehallen når der er gået 3 uger efter operationen. Du må gerne svømme rygsvømning, men undgå crawl- og brystsvømning de første 6 uger.

I de følgende afsnit finder du de øvelser, vi anbefaler dig at bruge i ugerne efter operationen. Gå ind på https://budolfiprivathospital.dk/oevelser-efter-operation-for-nerve-afklemning-i-nakken/ for at se vores fysioterapeut demonstrere øvelserne på video.

I løbet af de første uger efter operationen skal operationsarret have tilpas ro til at heles. Træningen i de første uger er derfor blid, og har til formål at vedligeholde styrken i dine muskler. Træn med øvelsesprogrammet tre gange om ugen, med en hviledag imellem. Nogle af vores patienter vil gerne træne hver dag, og det må du også gerne.

Øvelserne må ikke medføre flere smerter. Du må gerne mærke, at det strammer, men når du er færdig med at træne, skal symptomerne forsvinde. Ellers træner du for hårdt.

Husk at den vigtigste “øvelse” efter operationen er at du gradvist går i gang med at bruge din krop helt normalt igen. Brug din sunde fornuft og lad være med at overdrive fysiske aktiviteter, på en måde så du får flere smerter. Rådfør dig med vores fysioterapeut hvis du er i tvivl.

Udfør skulderrulninger. Roter skuldrene rundt i store cirkler, 10-20 gange hver vej. Udfør gerne denne øvelse 2-4 gange hver dag. Øvelserne må ikke medføre flere smerter. Du må gerne mærke, at det strammer, men når du er færdig med at træne, skal symptomerne forsvinde. Ellers træner du for hårdt.

1. Træning af ryg og skuldre

Sæt træningselastikken fast om et dørhåndtag. Tag fat i hver ende af elastikken. Stil dig i gangstående stilling. I startpositionen har du armene strakt frem foran dig. Træk arme og elastik bagud, til dine hænder er ud for din krop. Bliv i stillingen i et øjeblik, og før så armene frem i strakt position igen. Gentag bevægelsen langsom og roligt, indtil du bliver træt i dine arme og skuldre. De fleste mennesker skal lave 20-30 gentagelser før de mærker træthed. Kan du lave mere end 30 gentagelser, så stil dig længere væk fra døren, så elastikken strammes mere.

2. Træning af arme og kroppens forside

Sæt træningselastikken fast om et dørhåndtag. Stå med ryggen til døren, i gangstående stilling. I startpositionen har du hænderne ud for dine hofter. Træn ved at presse arme og elastik frem foran kroppen. Bliv i stillingen et øjeblik. Før derefter arme og elastik langsomt tilbage til startpositionen med hænderne ud for hofterne. Sørg for at stå stille med overkroppen, mens du bevæger armene. Gentag bevægelsen jævnt og langsomt indtil du bliver træt i arme og skuldre.

Føler du dig stiv i nakken, anbefaler vi at du bruger nedenstående bevægeøvelser i mindst 4 uger.

1. Træn nakkens evne til at rotere

Sæt dig på en almindelig køkkenstol. Drej skiftevis ryggen og nakken rundt til højre og venstre, sådan som du ville gøre når du skal se bagud for at bakke med en bil. Foretag drejningerne fra side til side i et roligt og kontrolleret tempo. Det må gerne stramme og spænde i din og og nakke, når du udfører øvelsen. Medfører bevægelserne smerter, så drej kroppen knapt så langt rundt, så træningen ikke medfører smerter. Udfør 20-30 drejninger i alt.

2. Træn nakkens evne til at bøje frem og tilbage

Sæt dig på en almindelig køkkenstol. Bøj først hagen ned mod dit bryst. Bliv i stillingen et øjeblik. Derefter retter du ryggen og lægger nakken bagover, som når du skal se op i luften. Bliv i den bagoverbøjede stilling et øjeblik. Derefter bøjer du hagen ned mod brystet igen. Gentag bevægelsen 20-30 gange. Foretag bevægelserne i et roligt og kontrolleret tempo. Det må gerne stramme og spænde i din og og nakke, når du udfører øvelsen. Medfører bevægelserne smerter, så lav bevægelserne mindre, så du undgår at træningen medfører smerter.