Du er ikke alene. En meget stor del af verdens befolkning (op mod 66%) oplever hovedpine i løbet af livet, hvilket gør det til en af de mest udbredte lidelser i nervesystemet – og en hyppig årsag til sygemelding.
Hovedpine kommer i mange former med op mod 200 forskellige typer, afhængigt af, hvordan de inddeles. Derfor findes der også mange forskellige behandlingsmuligheder, men desværre florerer der ofte tvivlsomme råd på nettet, som ikke er baseret på den nyeste viden på området.
Årsager til hovedpine
Årsager til hovedpine er mange og ofte uklare. Hovedpine opdeles overordnet i to kategorier: primær og sekundær hovedpine. Ved primær hovedpine er selve hovedpinen årsagen til smerterne, som det eksempelvis er tilfældet med migræne og spændingshovedpine. Migræne er nok den bedst kendte type, men den præcise årsag kendes ikke. Symptomerne er dog blevet kædet sammen med udvidelse af blodkar i hjernen. For spændingshovedpine er det ikke direkte muskelspændinger, der forårsager hovedpinen, selvom spændinger kan udløse den. Sekundær hovedpine opstår derimod som følge af andre problemstillinger, såsom nakke- eller kæbeproblemer. Fælles for de fleste hovedpinetyper er, at forskellige udløsende faktorer som muskelspændinger, stress og søvnmangel kan forværre smerterne, ligesom disse faktorer generelt har en negativ indvirkning på mange typer smerter.
Vær opmærksom på medicinoverforbrug
Tager du smertestillende medicin regelmæssigt, kan det faktisk i sig selv udløse hovedpine, hvis du har taget det fast over lang tid. Oplever du tilbagevendende eller vedvarende smerter, er det vigtigt at søge hjælp hos en sundhedsperson med viden om hovedpine.
Find årsagen til din hovedpine
Hvis du ofte oplever hovedpine, så prøv at identificere om der er nogle bestemte ting der altid udløser den. Læg mærke til, hvornår hovedpinen opstår – f.eks. efter lang tid foran en computer eller hvis du har drukket meget kaffe eller for lidt vand. Prøv at justere dine aktiviteter, og se, om det hjælper at tage små pauser.
Hvis dine symptomer ikke aftager, eller hvis hovedpinen opstår pludseligt og kraftigt, bør du kontakte en læge eller sundhedsprofessionel. En specialiseret fysioterapeut kan også hjælpe dig med at finde årsagerne til din hovedpine og tilbyde målrettet behandling.
Læs mere om vores fysioterapeuter her.
Du kan også læse om, hvordan en MR-scanning kan hjælpe med at finde årsagen til din hovedpine her.