Radiofrekvensablation RFA

Budolfi Privathospital står klar til at hjælpe dig

Radiofrekvensablation RFA

Radiofrekvensablation (RFA) kan hjælpe dig med at lindre smerter fra facetleddene.

Hvad er facetledssmerter?

Facetled er de små led, der forbinder de tilstødende ryghvirvler i rygsøjlen. Facetled findes på hver side af rygsøjlen og arbejder sammen for at give stabilitet, bevægelse og fleksibilitet i rygsøjlen.

Facetledene kan blive påvirket af alder, slidgigt, traumer eller andre faktorer, hvilket kan føre til lokaliserede smerter, typisk i området omkring lænden (lumbalt). Facetledssmerter kan være akutte eller kroniske og kan forværres ved visse bevægelser eller aktiviteter. Behandling af facetledssmerter indebærer typisk konservative behandlinger såsom smertestillende medicin, fysioterapi, træning og livsstilsændringer. I nogle tilfælde kan mere avancerede behandlingsmetoder, såsom RFA, anvendes for at lindre smerten hos patienter, som ikke har tilstrækkelig effekt af de vanlige metoder.

Hvad er RFA?

Radiofrekvensablation er en moderne behandling, der bruger varmeenergi til at deaktivere de nerver, der sender smertesignaler fra facetledene til hjernen. Dette kan hjælpe med at lindre smerter i ryggen og forbedre din bevægelighed. Radiofrekvensablation udføres som en minimalt invasiv procedure og udføres under lokalbedøvelse.

Hvordan forløber behandlingen?

Først skal der anlægges en diagnostisk blokade omkring de afficerede facetled. Såfremt der er eklatant effekt af denne blokade, vil man være kandidat til RFA behandlingen på et senere tidspunkt.

Selve RFA behandlingen foregår i vågen tilstand, hvor man ligger på maven. Der benyttes røntgenudstyr til at synliggøre facetleddene. En tynd kanyle føres gennem huden og når kanylen er korrekt placeret, testes der med en svag strøm, hvor man kan opleve varme, snurren eller kortvarig forværring af smerter. Herefter gives der lokalbedøvelse før selve RFA-behandlingen udføres. Binyrebarkhormon tilføjes efterfølgende for at mindske generne i de første par uger efter behandlingen.

De fleste patienter tolererer smerterne under behandlingen fint og sammenligner det med smerten fra den indledende blokade

Behandlingen varer normalt omkring 45 minutter og udføres på en operationsstue. Man kan efter kort ophold i venteområdet forlade hospitalet på vanlig vis.

Hvad kan jeg forvente?

Efter behandlingen oplever cirka 75% af patienterne en forbedring af deres symptomer. Nogle patienter oplever fuldstændig svind af smerterne, mens andre blot oplever en reduktion af smerteniveauet. Effekten afhænger blandt andet af den generelle tilstand i ryggen og om smerterne udelukkende stammer fra de behandlede facetled.

Effekten af behandlingen er normalt midlertidig, og nogle patienter oplever en effekt i få måneder, mens andre kan opleve en effekt i op til to år. Hvis effekten aftager, kan behandlingen evt. gentages efter konsultation med kirurgen.

Hvordan kommer jeg i betragtning til RFA?

Hvis du lider af lændesmerter og er interesseret i at lære mere om RFA og hvordan det kan hjælpe dig, kan du kontakte os på Budolfi privathospital for en konsultation. Vi sidder klar til at hjælpe dig på TLF: 70 11 11 66.