Per på 70 år opereret for forsnævring i lænden (spinalstenose)

Spinalstenose er en aldersbetinget lidelse, der medfører forsnævring i rygmarvskanalen. Forsnævringen klemmer sammen om nerverne der føres ned til benene. Det klassiske symptom-billede er at patienten har smerter i det ene eller begge ben. Smerterne kan stråle fra lænden, ned gennem balderne, til låret og foden. Smerterne vil typisk intensiveres på længere gåture, og lindres når man sidder ned på en stol. Lidelsen er ufarlig men smertefuld og hæmmende for patientens aktivitetsniveau.

Lettere tilfælde af spinalstenose kan i visse tilfælde bedres med øvelser og træning, der aflaster de klemte nerver i ryggen. Ved sværere tilfælde hvor patientens gang er meget hæmmet af smerterne, kan man overveje at foretage en operation, så der laves mere plads til nerverne i ryggen.

I videoen her fortæller 70-årige Per, hvordan hans liv var påvirket af smerter, inden han blev opereret her på Budolfi Privathospital.

OPERATION FOR SPINALSTENOSE PÅ BUDOLFI PRIVATHOSPITAL

På Budolfi Privathospital har vi flere forskellige muligheder for at operere for spinalstenose. Vi vil helst lave så lille et indgreb som muligt, og vi har mulighed for at operere med kikkertkirurgi, eller et minimalt indgreb gennem en lille åbning bag på ryggen, hvor kirurgen anvender et mikroskop. De fleste patienter udskrives til eget hjem, nogle timer efter operationen. I nogle tilfælde er patientens ryg så slidt at kirurgen kun kan tilbyde et operation, hvor man er nødt til at stivgøre et eller flere led i ryggen. I det tilfælde bliver patienten først udskrevet dagen efter operationen. Uanset hvilken type operation der er tale om, er det noget der på forhånd er aftalt mellem kirurg og patient.

PERS HISTORIE

Igennem halvandet år haft smerter i benene, som medførte gangbesvær og dårlig balance. Pers læge fik foretaget en MR-scanning der viste forsnævring i rygsøjlen, med tryk på nerverne ned til benene. Forsnævringen kaldes spinalstenose. Via det frie udvidede sygehusvalg, kom Per til samtale hos vores rygkirurg Morten Zebitz Steiness. Her blev behandlingsmulighederne drøftet, ligesom Per og Morten foretog en afvejning af risici og gevinster ved operationen. Efterfølgende blev Per opereret her på Budolfi Privathospitalet. Der var tale om et minimalt indgreb, hvor kirurgen laver plads omkring de klemte nerver, gennem en lille åbning bagpå ryggen.

Her to måneder efter operationen, er der sket god forbedring i Pers tilstand. Smerterne i benene er aftaget væsentligt, han kan gå meget længere og hurtigere, og hans balance er også forbedret. Per er stadig i gang med at genoptræne sine muskler, og han forventer at få det endnu bedre og at kunne komme til at gå endnu længere ture.

MERE VIDEN

Del meget gerne dette indlæg!

Facebook
Twitter
LinkedIn