Øvelser efter stivgørende ryg-operation

Instruktionerne her er et supplement til den skriftlige vejledning, du har fået udleveret i forbindelse med din stivgørende ryg-operation.

Blide øvelser de første 6 uger

I løbet af de første uger efter din stuvgørende ryg-operationen skal operationsarret have tilpas ro til at heles. Det stabiliserende materiale i din ryg skal have ro til at gro sammen. Træningen i de første 6 uger er derfor blid, og har til formål at vedligeholde styrken i dine muskler. Træn med øvelsesprogrammet tre gange om ugen, med en hviledag imellem. Nogle af vores patienter vil gerne træne hver dag, og det må du også gerne.

Øvelserne må ikke medføre flere smerter. Du må gerne mærke, at det strammer, men når du er færdig med at træne, skal symptomerne forsvinde. Ellers træner du for hårdt. Gå gerne 2-4 korte ture hver dag, og øg gradvist distancen fra uge til uge.

Seks uger efter operationen

Du får en genoptræningsplan fra vores læge, og seks uger efter operationen kan du starte regulær genoptræning i din hjemkommune.
Husk at en meget vigtig del af din genoptræning er, at du gradvist genoptager dine normale gøremål, husligt arbejde, fritidsaktiviteter og job.

Hensyn til din ryg de første 6 uger

I de første 6 uger efter din stivgørende ryg-operation, er der nogle særlige hensyn du skal tage til din ryg. Det skal du først og fremmest for at sikre, at de skruer du har fået monteret i din ryg får tilpas ro til at gro fast, og for at sikre at operationsarret får ro til at hele. Skruerne gror fast i løbet af 6 uger.

Her får du nogle tips til hvordan du mest skånsomt kommer ind ud af din bil, op og ned fra sengen m.m.

  • Du skal ikke bøje eller vride i din ryg de første 6 uger efter operationen
  • De første 6 uger skal du undgå at løfte ting der vejere mere end 5 kg. Herefter kan du gradvist løfte tungere og tungere byrder i din dagligdag.
  • Når du løfter så sørg for at holde byrden tæt ind til kroppen. Undgå at løfte med bøjet ryg.
  • Undgå løft der medfører smerter i ryggen.
  • Når du skal ind og ud af din seng, samt ind og ud af din bil, så anvend de teknikker du får anvist i det efterfølgende, for at undgå at vride og bøje din ryg.
  • Vi anbefaler at du undgår at støvsuge de første 6 uger efter operationen.

Når de 6 uger er gået, efter operationen, er det en vigtig del af din genoptræning, at du begynder at bevæge dig normalt igen, og at du genoptager dine vanlige dagligdags aktiviteter, husligt arbejde, fritidsaktiviteter og arbejde.

Få mere viden

Hvordan kommer man igang med arbejde, fritidsaktiviteter og husligt arbejde efter en ryg-operation? Klik her for at få en vejledning om hvordan du gradvist kan genoptage dit arbejde, dine normale huslige opgaver, fritidsinteresser med mere.

Del meget gerne dette indlæg!

Facebook
Twitter
LinkedIn