Igang igen efter ryg-operation

Hvordan kommer man igang med arbejde, fritidsaktiviteter og husligt arbejde efter en ryg-operation?

Her i videoklippet får du en vejledning om hvordan du gradvist kan genoptage dit arbejde, dine normale huslige opgaver, fritidsinteresser med mere.

Vores erfarne fagfolk hjælper og vejleder dig når du bliver opereret her hos os.

Tag den med ro den første tid

I løbet af de første uger efter operationen skal operationsarret have tilpas ro til at heles. Sårhelingstiden afhænger af hvilken type operation du har fået foretaget, og det er noget vi giver dig en mere præcis information om, når du bliver opereret hos os.

Den gyldne middelvej

Der kun to ting du ikke skal gøre efter du er blevet opereret i ryggen. Du skal ikke gå alt for hurtigt igang med en masse fysiske aktiviteter, og så skal du heller ikke vente for længe og være over-forsigtig. Det hander om at finde den gyldne middelvej.

Når du skal igang med dine normale fysiske aktiviteter igen, såsom at vende tilbage til dit arbejde, gå i gang med huslige opgaver, havearbejde og fritidsaktiviteter så er det vores råd at du starter med én ting ad gangen.

Start med at genoptage én af de aktiviteter du har holdt pause fra. Oftest vil folk foretrække at starte på deres job igen, så hurtigt som det er realistisk. Det kan være en fordel at starte på deltid, særligt hvis du har et job der belaster din ryg. Over nogle uger kan du trappe gradvist op til din fulde arbejdstid.

Når du er kommet godt igang med at optrappe din arbejdstid, kan du gå igang med én aktivitet mere, for eksempel den fritidsinteresse du har holdt pause fra i forbindelse med operationen eller på grund af dit rygproblem.

Afhængigt af om din fritidsinteresse er korsang, gymnastik, badminton, en siddende aktivitet, så kan det være nødvendigt kun at starte med at deltage i en lille smule af aktiviteten, eller at holde pauser undervejs. Det kan også være en god idé at aftale med dem du dyrker interessen med, at du ikke ikke springer efter alle badmintonboldene, at du har behov for at sidde ned under korsangen, alt efter hvad det nu er for en interesse du dyrker.

Blid genoptræning

I forbindelse med din ryg.-operation her på Budolfi Privathospital, får du en vejledning og et blidt genoptræningsprogram af vores fysioterapeut. Den første tid efter operationen er genoptræningen skånsom.

Vil du vide mere?

  • Vil du vide mere om hvordan smerterne kan udvikle sig efter operationen, så se vores videoklip her.
  • Vil du vide mere om hvordan din krop reagerer på genoptræning, så se vores film her.
  • Har du nogen spørgsmål eller har du brug for vejledning i at komme igang med dit normale aktive liv igen, efter en ryg-operation, så er du velkommen til at kontakte os for rådgivning.

Del meget gerne dette indlæg!

Facebook
Twitter
LinkedIn